Bag kulisserne på Fede Forhold sæson 4:
Min rolle som kostekspert og sundhedsvejleder
Igennem det seneste halve år, har jeg haft den store fornøjelse af, at hjælpe seks fantastiske mennesker med, at få et sundere liv.
I sæson 4 af programmet Fede Forhold, på DR1, har jeg fået opgaven som kostekspert og sundhedsvejleder, der skal hjælpe de seks deltagere ned i vægt.
Allerede efter første episode af programmet blev vist onsdag d. 6. juli 2022 på DR1, har jeg fået en lang række henvendelser fra folk, der spørger indtil, hvordan jeg egentlig arbejder.
Derfor tænkte jeg, at du måske kunne være nysgerrig på at vide mere om min rolle, tilgang og overvejelser, som kostekspert og sundhedsvejleder i sæson 4 af Fede Forhold.
En kompleks proces udover kost og motion
Som det er set i tidligere sæsoner, handler Fede forhold om langt mere, end vægttab og livsstilsændringer. Udover at få hjælp til kost og sundhed, gennemgår de tre par en lang række forskellige eksperimenter, diverse lægetjek og parterapi. Alt dette skal klemmes ind i hvert afsnit, som varer under 30 minutter.
Af samme årsag vil det være stort set umuligt at komme i dybden med alt det, der ligger bagved et vægttab og hvad der sker for den enkelte deltager, når de gennemgår en livsstilsændring. At blive sundere handler om langt mere end at spise flere grøntsager og dyrke motion. Det er en enormt kompleks proces, der i lige så høj grad handler om mentale forandringer, som de fysiske.
Det du skal til at læse nu, er derfor den første af flere dele, hvor jeg vil fortælle mere om mine metoder, filosofi og generelle sundhedstilgang, der tages udgangspunkt i, når jeg hjælper de 6 deltagere i programmet.
Efter hvert afsnit kommer ud, vil jeg sidde klar til at besvare spørgsmål og uddybe mange af de sundhedsmæssige tanker og overvejelser, der ligger bag mine metoder. Med andre ord får du alt det med, du ikke ser i programmerne.
Velkommen til første del af:
”Bag om Fede Forhold – Vejen til et sundere liv”
Kort om mig
Jeg hedder Daniel Knaap og er cand.scient klinisk ernæring, klinisk diætist og personlig træner. Herudover er jeg ejer af Sundhedshuset Knaap i Valby, hvor jeg dagligt kostvejleder, træner og coacher en masse seje mennesker, og hjælper dem med at finde en sund balance i deres hverdag. Jeg har efterhånden mange års erfaring som vejleder, hvor mit fokus altid er at finde en sund balance, der passer til den enkelte og deres hverdag. Af samme årsag tager jeg også stor afstand til slankekure, kalorietælling og andre quick-fixes.
Mit første møde med deltagerne
Tilbage i januar 2022 gik turen til Jylland. Jeg skulle have mit første møde med de tre par. Jeg glædede mig og var meget spændt på at komme i gang.
Med mere end 10.000 vejledningstimer og en del livsstilsændringer på samvittigheden, var det på ingen måde første gang jeg skulle lave kost- eller sundhedsvejledning.
Derfor var der egentlig ikke nyt i at skulle vejlede de seks deltagere i Fede Forhold. Men noget helt andet var nyt for mig. Denne gang skulle jeg lave vejledningerne foran et kamera og hele Danmark.
For mig var det en stor kontrast til hverdagen, da mine vejledninger altid er meget personlige og foregår 1-til-1, bag lukkede døre i Sundhedshuset Knaap. De er personlige fordi, at samtalerne ofte omhandler langt mere end bare gode kostråd. Jeg var faktisk også en smule nervøs for, at vejledningerne ville blive påvirket af, at der skulle stå en fotograf med et kamera, helt oppe i næsen på os.
Jeg blev taget imod af tre fantastiske og meget forskellige par, med enormt forskellige hverdagsliv. De bød mig alle velkommen, med en varm gæstfrihed og var, ligesom jeg, meget spændt på at komme i gang.
Jesper & Signe
Jeg fik fornøjelsen at møde det første og yngste par, Jesper og Signe. De bor i Børkop med deres skønne lille Viktor. Signe er Social- og sundhedsassistent og Jesper er selvstændig og ambitiøs med de to virksomheder, Hr. Barber og Barberens Vine, som henholdsvis frisør og vinhandler.
Da jeg selv har familie, med en lille dreng, og er iværksætter, ved jeg præcis hvor hektisk det hele kan være. For Jesper og Signe kan en tidskrævende virksomhed og et lille barn, tage enormt stor opmærksomhed, og det kan betyde at sundheden bliver nedprioriteret. Begge har heldigvis et arbejde, hvor de bevæger sig relativt meget.
Deres hverdag er noget, som virkelig skal imødekommes, hvis de skal lykkedes med en sundere livsstil. Signe har forsøgt sig med mange forskellige slankekure gennem tiden, uden den store succes – nu er det tid til en anden løsning.
Søren & Maria
Efterfølgende gik turen direkte nordpå til Aabybro, hvor jeg mødte Maria og Søren. Maria er socialrådgiver og Søren er Jord- og betonarbejder. Ligesom mange andre par oplever, er vægten øget en del gennem årene – og det gør bestemt ikke noget nemmere, med 3 hjemmeboende børn på henholdsvis 5, 10 og 14 år.
En hverdag med krævende arbejdsliv og et familieliv med mange børn betyder, at man ofte glemmer sig selv og hinanden. Sundheden bliver nedprioriteret og i første afsnit viste et sundhedstjek nogle alarmerende blodprøver og et meget højt blodtryk.
Maria har selv forsøgt sig med mange forskellige kure, som ikke har været en succes. Tidligere har Søren tabt sig en del med slankekur, men har også taget det hele på igen. Derfor har en ny slankekur ingen nytte, hvis de skal komme sundheden til livs – en gang for alle. Hverken Søren eller Maria dyrker motion, men Søren har et meget aktivt arbejde, hvor Maria er mere stillesiddende.
For at Maria og Søren skal lykkedes med en holdbar livsstilsændring, er det vigtigt at den passer ind i familielivet. Samtidig er det vigtigt, at de hjælper og støtter hinanden og anskuer sundheden som et fælles projekt. Min målsætning er, at hjælpe dem med at finde hinanden i den nye sunde livsstil. Dette vil jeg fortælle mere om senere hen.
Inger & Johnny
Den sidste tur gik til Aalborg, hos Inger og Johnny. Inger er Jurist og Johnny er forsikringsmægler. De er det man kalder for et COLA-par (couples living apart).
De har tilsammen 7 børn fra tidligere forhold, og bor kun sammen hver anden uge, uden børn. Den anden uge har de børn og bor hver for sig.
Dette er en meget kompleks konstellation, som gør det enormt svært at skabe sunde vaner og rutiner, fordi der hele tiden bliver vendt op og ned på det hele. Man kan betragte det således, at Inger og Johnny skal indarbejde sundere vaner, der både passer til ugerne sammen, uden børn – og ugerne hver for sig, med børn. Det er en svær balance at mestre, men på ingen måder umuligt.
Samtidig er børnene er enormt kræsne, hvilket kan begrænse mulighederne for at implementere sundere kost. Derfor skal jeg lære Inger og Johnny, hvordan de kan lave helt almindelig mad, med et lille twist, så børnene stadigvæk kan spise med. Hvorfor dette er vigtigt, vil jeg uddybe i et senere opslag.
Begge har trænet en del før, hvilket er en rutine, jeg meget gerne vil have dem til at finde igen. Inger har også forsøgt sig med mange forskellige slankekure, som heller aldrig har været en succes for hende.
Den første vejledning
Da jeg træder ind ad døren hos de tre par, går jeg ind med en klar mission.
Jeg vil først og fremmest gerne forstå, hvem jeg egentlig sidder overfor. Jo bedre jeg forstår hvem de seks deltager er og hvor deres egentlige udfordringer ligger, jo bedre end vejledning kan jeg give dem.
Samtidig gør jeg også meget ud af at sætte mig ind i, hvordan deres hverdag hænger sammen. At jeg forstår deres hverdagsrutiner og individuelle værdier er afgørende for, at sammensætte en god og realistisk plan, der passer til den enkelte deltager, hvor både familieliv, arbejdsliv og social-liv skal imødekommes.
Når jeg begynder at ændre i deltagernes kost, er det enormt vigtigt, at ændringer tager udgangspunkt i, hvordan deltagerne spiser i forvejen. Jeg forsøger altid at lave så få justeringer, som overhovedet muligt. Min filosofi er nemlig, at sunde vaner skal tilpasses hverdagen – og ikke omvendt. Her benytter jeg en selvudviklet metode, som jeg også vil uddybe i et senere opslag.
“Jeg benytter mig ikke af kalorietælling, low-carb, stenalderkost eller noget hvor man skal veje sin mad hele tiden. Det kan godt være det giver nogle resultater på kort sigt – men det virker ikke på den lange bane”
Jeg bruger ingen slankekure
Teorien bag et vægttab er faktisk enormt simpel – indtag mindre energi, end du forbrænder. Men hvorfor gør man det så ikke bare?
Sandheden er, at et vægttab er en enormt kompliceret proces. Der ligger mange aspekter og dybder i en livsstilsændring og vægttab generelt, som ikke er så umiddelbare som de kunne se ud til.
Af samme årsag er min tilgang og klare målsætning, at det på ingen måder må være en slankekur – for dem er der nok af.
Hvis slankekure faktisk virkede, ville der ikke være grund til, at der kommer nye bud på stammen hele tiden.
For mange mennesker giver restriktive kure faktisk ofte gode resultater på kort sigt – man taber sig, men man falder også ofte tilbage til de gamle vaner inden for kort tid.
Dette er faktisk en fortælling, jeg hører ofte og hele tiden går igen, når jeg møder nye mennesker, der søger hjælp til en sundere livsstil. Den selv samme fortælling får jeg fra flere af deltagerne, som selv har prøvet alverdens kure på egen krop.
Hvorfor det er sådan, kunne jeg skrive et helt opslag om alene – så den vil jeg gemme til senere.
I stedet for at benytte mig af regler og restriktioner, kombinerer jeg i stedet min viden om ernæring og mit indblik i deres hverdagsliv til, at foretage så få ændringer som muligt.
Hvis ændringerne er få og minder om den hverdag, de har i forvejen, vil det gøre det nemmere for deltagerne at implementere de nye sunde vaner – og helt naturligt vil det også være nemmere at fortsætte med dem, efter de har tabt sig.
Hjernen er i fokus
Mit mål er ikke, at få deltagerne til at tabe sig så hurtig som overhovedet muligt.
Faktisk forsøger jeg altid at få fokus så langt fra vægten, som jeg overhovedet kan. Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt, at se resultater på vægten, når ønsker at tabe sig. Det er en naturlig motiverende del af hele processen.
Men hvis man holder motivationen oppe gennem hele sit vægttab, kun fordi man taber sig, er der ikke meget motivation for, at fortsætte efter man er kommet i mål.
En sund livsstil skal bringe mange flere glæder end bare vægttabet i sig selv, hvis man vil have motivationen for at fortsætte resten af livet.
Kort kan jeg fortælle, at jeg arbejder lige så meget med deltagernes mindset og den mentale sundhed, som jeg arbejder med deres kostvaner. Det er en af hjørnestenene i hele min tilgang.
Får de en kostplan?
Dette er en af flere spørgsmål, som jeg har fået.
Det korte svar er ja – men jeg benytter mig ikke af helt firkantede kostplaner, hvor man skal spise noget bestemt på bestemte tidspunkter, veje alt af og være opmærksom på kalorier. I min verden er dette en forstyrret tilgang til kost og sundhed og er aldrig holdbart i længden.
De har alle fået hver deres kostplan, som er sammensat ud fra vores første møde. Her talte vi i ca. 2 timer, så jeg fik den nødvendige indsigt til, at skabe en realistisk plan.
I planen har jeg forsøgt at skabe en struktur, der passer til deltagernes hverdag, så de ikke skal lave for meget om.
Mine kostplaner er meget åbne og “frie”. Den tager i højere grad udgangspunkt i nogle principper og guidelines, der tvinger deltagerne til at tage mere ejerskab over livsstilsændringen og overveje hvad der fungerer bedst for dem i deres hverdag.
Kostplanen skal opfattes som noget, deltagerne kan læne sig opad – og betragtes som en opsummering af den to timers vejledning. Vejledningen er derfor det allervigtigste startskud til livsstilsændringen.
I forlængelse af kostplanen har deltagerne fået nogle opskrifter, som de kan prøve af. Opskrifterne skal vejlede dem til at finde ud af, hvordan de kan tage hvilket som helst måltid og give et lille twist i en sundere retning. Derfor er der tale om helt almindelig mad, som de kan spise hjemme med familien og ude til sociale arrangermenter.
Når kostplanerne er så åbne, kan de tre par ikke bare holde sig for øjnene og “gøre som jeg siger”. Det er selvfølgelig nemmere – men det lærer de nemlig intet af.
Målet er, at de skal lære at finde en balance, der passer til dem og deres hverdag. De skal kunne stå på helt egne ben.
Læs også:
Del 2: “Bag om Fede Forhold – Vejen til et Sundere liv (Del 2)“
Del 3: “Bag om Fede Forhold – Vejen til et sundere liv (Del 3)“
Del 4: Bag om Fede Forhold – Vejen til et Sundere Liv (Del 4)“