Bag om Fede Forhold – Vejen til et Sundere Liv (Del 3)

22. juli 2022
Skrevet af Daniel Knaap
cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach
Tredje afsnit af Fede forhold Sæson 4 er nu ude og kan ses på DRTV her.

I sæson 4 af programmet Fede Forhold, på DR1, har jeg fået opgaven som kostekspert og sundhedsvejleder, der skal hjælpe de seks deltagere ned i vægt. I den forbindelse skriver jeg lidt om, hvad der sker bag programmerne, set igennem en sundhedsvejleders perspektiv.

Velkommen til del 3 af ”Bag om Fede Forhold – Vejen til et Sundere Liv”

Hvad er der sket siden del 2 kom ud i sidste uge?

Siden del 2 kom ud i sidste uge og premieren på afsnit 3 kom ud, er der igen kommet flere spørgsmål omkring mine metoder. I dette opslag vil jeg forsøge at komme med nogle uddybe besvarelser og kommentarer på, hvad der sker i deres vægttab og nye livsstil.

Status i episode 3:

Alle parrene er kommet godt i gang med den nye sunde livsstil. De trives rigtig godt og føler stadigvæk ikke, at de er på slankekur – tværtimod. Det er super vigtigt. Udover kost og sundhed, handler programmet i høj grad om parforholdets komplikationer, og et stort fokus på sexlivet. Vi kan blandt andet se, at Sørens og Marias sexliv er blomstret op, efter de er kommet i gang med nogle kostjusteringer og mere motion.

Herudover er der også nogle udfordringer for Maria og hendes fremgang, der står i stor kontrast til Sørens store vægttab, der allerede har nået 21 kg på de første 12 uger.

Ugens spørgsmål

Hvordan kan en sundere livsstil påvirke vores sexliv?
Hvorfor bliver Johnnys arme mindre, selvom han træner?
Hvordan kan Maria tage et kilo på, selvom hun ikke har gjort noget anderledes?
Hvad mener Inger med, at et vægttab skal tage tid?
Hvad sker der, når Søren taber sig mere end Maria?

Hvordan kan en sundere livsstil påvirke vores sexliv?

Søren og Maria har taget godt imod den nye livsstil og det har deres sexliv også. Udover at et vægttab kan mindske risikoen for livsstilssygdomme, har det også ofte god indflydelse på sexlivet.

De fysiske forbedringer

Som Søren fortæller, er der sket nogle forbedringer på den fysiske front. Når man har levet med usunde vaner og været overvægtig i flere år, kan det påvirke kroppens sundhed og øge risikoen for erektionsproblemer. Et studie (Ali Deb et al, 2019) har vist, at mere end 30 procent oplever en forbedring af dette, blot gennem kostændringer og mere motion.

Når vi dyrker mere motion, ændrer på kosten og taber os, forbedrer det nemlig kredsløbsfunktionen, nedsætter kolesterol og blodsukkerreguleringen i kroppen.

Hos overvægtige mænd kan man måle øget mængder er hormonet SHBG (sex hormone binding globulin). Hormonet binder sig til og påvirker testosteronniveauerne i kroppen negativt, som også har indflydelse på sexlysten hos mænd.

Samtidig oplever Søren også mere energi og overskud med den nye livsstil og derfor er det ikke underligt, at Søren også naturligt mærker en ændring ved hans sexlyst.

Psykologien spiller en stor rolle

Når man taber sig og har det bedre i egen krop, skal man ikke undervurdere hvordan det påvirker vores eget selvbillede og selvværd. Vi føler os ganske enkelt mere attraktive overfor vores partner, når vi får mere selvværd og føler os mere tilpas i vores kroppe. Det er selvfølgelig også medvirkende til, at der helt naturligt kan komme mere gang i sexlivet.

Hvorfor bliver Johnnys arme mindre, selvom han træner?

Johnny og Inger er begge to kommet i gang med styrketræning flere gange om ugen. Johnny har en ambition om, at få bygget noget mere muskelmasse op og derfor ville han gerne have målt sine arme igen. Men det er ikke lige til, når man også gerne vil tabe sig samtidig.

Johnnys arme er nemlig blevet mindre i omkreds, siden han startede på de nye sunde vaner. Men det er helt normalt – for han taber nemlig fedt på armene og det vil naturligvis reducere omkredsen henad vejen.

Som udgangspunkt er det en god ide for Johnny, at fokusere på at tabe sig på en sund måde og vente med at bygge muskler op.

Kalorieindtaget spiller en rolle

I grove træk kan man sige at et vægttab kræver et kalorieunderskud – og at bygge muskelmasse kræver et let kalorieoverskud.

Men andre ord, skal man helst enten sigte efter et vægttab eller en muskelopbygning – og ikke begge dele samtidig. Derfor skal Johnny ikke forvente de store resultater på muskelmassen, når han er i gang med at tabe sig. Det er noget Johnny og jeg har talt en del om og han har fået taget godt til sig.

Når han har omlagt vanerne, fundet en sund balance og fundet et fornuftigt vægtleje, kan man opjustere en smule på kalorieindtaget, imens han styrketræner – og dermed begynde at stræbe efter en øget muskelmasse og vægtøgning igen.

Det er dog godt, at Johnny træner imens han taber sig, da han opretholder en høj muskelmasse og stadigvæk kan opleve at få en stærkere krop, imens han træner. Herudover er der alle de andre fysiske og mentale fordele ved træning, som klart bliver en vigtig brik i en sund og holdbar livsstil.

Hvordan kan Maria tage et kilo på, selvom hun ikke har gjort noget anderledes?

Maria er en smule frustreret. Hun har nemlig ikke ændret på noget og pludselig har hun taget et kilo på, fra den ene uge til den anden. Det er en helt klassisk udfordring, som specielt ses ved kvinder i en livsstilsændring og vægttab generelt. Heldigvis er udfordringen ofte mere mental end den er fysisk. Vægttabet går nemlig ikke som sådan i stå.

Faktisk har Maria haft et vægttab, der indtil videre har været meget stabilt – men det oplever hun ikke altid selv. Hendes vægt har haft en udvikling, hvor hun har tabt sig 1 kg og ugen efter er det ikke sket noget – så har hun tabt sig en uge igen, og så er der ikke sket noget ugen efter.

Det skyldes ganske enkelt Marias hormoncyklus, der påvirker væsken i kroppen. Faktisk er det så normalt, at både Signe og Inger har oplevet præcis det samme i løbet af den første periode. Det vil de formentlig også blive ved med.

Der er ikke så meget at gøre ved det. Det allerbedste at gøre er, at acceptere vilkårene – selvom det kan være svært. Man har nemlig behov for at se, at der sker noget og man kan hurtigt blive i tvivl om, om vægttabet er gået i stå – specielt når man har en masse dårlige oplevelser med vægttab med i bagagen.

Coaching har været vigtig

For alle de 3 kvindelige deltagere; Inger, Signe og Maria, har vægten været naturlig svingende. En centralt del af coaching og samtalerne de første par måneder, har i høj grad handlet om at få fokus væk fra vægten, da den ikke altid er til at stole på og at man ikke må lade sig styre af, hvad der står på tallet. Vi har talt meget om, at mærke efter, reflektere og undgå at lade følelserne dominere processen.

Hvordan har jeg det i kroppen? Hvordan sidder tøjet? Har jeg ændret på noget?

Det handler om tålmodighed og tryghed i processen. Ligeså frustrerende som det kan være at se vægten står stille eller endda går op – lige så forløsende kan det være at se, når vægten går den rigtige vej igen. De skal selv opleve det mønster, de ser ved vejningerne og lære på egen krop og erfaring, at vægten altid vil køre op og ned – og at det er helt normalt.

Det er en øvelse der skal praktiseres i flere måneder, før man finder ro med det. Men en vigtig del ved at tabe sig på en sund måde. Vi skal nemlig ikke lade os styre at tallet – en sund livsstil handler om langt mere end det.

“Er jeg tilfreds? Ja, det er jeg – det skal tage tid, hvis det skal ske ordenligt… har jeg lært” – Inger i episode 3 af Fede Forhold Sæson 4.

Hvad mener Inger med, at det skal tage tid?

Inger bliver spurgt om hun er tilfreds. Det er hun – for hun har det helt fint med, at det skal tage tid.

Vi har nemlig talt enormt meget om forskellen på, at være på en restriktiv kaloriefattig diæt og lave en reel vaneændring. At være på en slankekur er ofte hård, fordi der er regler og forbud og vi tilsidesætter os selv – men vi holder os i gang, fordi vi taber os. Til gengæld behøver vi slet ikke at forholde os til at reflektere over processen, mærke efter og udvikle os mentalt – eller arbejde med vanerne.

En ændring i vanerne kan være langt sværere og kræver en enorm indsats. Det handler om at man konstant øver sig og lærer at finde et afslappet forhold til mad. Når det langsomt begynder at finde indpas, og man stadigvæk imødekommer et vægttab, skaber det plads til ro og tålmodighed i processen. Man begynder at dyrke processen mere og lære af den og fjerner fokus fra tallet på vægten. Det skaber plads til at dyrke alle de andre gode ting der følger med en sundere livsstil – og det er langt mere holdbart.

Denne generelle måde at tænke på, går hele tiden igen, når jeg taler med de 3 par om vægttabet. Det viser hvor meget en sundere livsstil handler om hjernen – og ikke bare grøntsager og løbeture.

Hvad sker der, når Søren taber sig mere end Maria?

”Jeg synes egentlig også at det er pisse uretfærdigt, at din vægt, den går bare går én vej – og det er nedad”

Maria til Søren i episode 3 (Fede Forhold sæson 4)

Det er enormt frustrerende for Maria, at Søren taber sig så meget. Det er der ikke noget at sige til. Specielt når Maria oplever en vægt, der kører op og ned – og Sørens kun går en vej.

At Søren taber sig så meget på kort tid, er også svært at sammenligne sig med. Men kigger man på de andre deltagere, har Søren også tabt sig meget mere end dem – men det ved Maria selvfølgelig ikke.

Årsagen til Sørens store vægttab, fortæller jeg mere om i del 2. Overordnet set handler det om, at Søren vejer mere og skal tabe sig mere – og samtidig har en virkelig aktiv hverdag.

Mine samtaler med Maria har handler meget om, at det handler om hendes proces og hun skal holde fokus på, hvordan hun selv har det. Hun taber sig i et helt fint tempo.

Et vægttab behøver ikke gå lynhurtigt – det handler om at man trives med det man gør. Det gør Maria heldigvis – men hun oplever det går langsomt, fordi Søren taber sig hurtigt. Hun skal fokusere på, at følge sin egen udvikling.

Jeg har har skåret ned for samtalerne og coaching

Alle parrene trives godt i den nye livsstil. Når jeg fornemmer at det kører rigtig godt og deltagerne føler, at de imødekommer deres målsætninger og udvikler sig godt, begynder de faktisk at arbejde videre med de gode vaner på egen hånd.

Når det begynder at ske, trækker jeg mig faktisk mere tilbage og lader deltagerne stå mere på egne ben. I stedet for at tale med Jesper og Signe hver uge, foreslog jeg dem, om de skulle prøve at gå ned til hver anden uge. Det var faktisk noget de selv havde tænkt på – hvilket er et udtryk for, at de virkelig føler sig glade, trygge og tilpasse i de nye sunde vaner.

Her omkring episode 3 er det også min fornemmelse, at det snart kommer til at ske med de andre deltagere.

Fordelen ved, at de står på egne ben er, at de finder ud af, at de sagtens kan selv. De skal ikke blive 100% afhængige af mig og få en oplevelse af, at de kun kan klare det, fordi jeg hjælper dem. Med andre ord skal de opleve, at de faktisk er ved at blive selvkørende.

jeg gør sådan, fordi jeg har et mål om, at de skal lære at fortsætte den sunde livsstil og øge sandsynligheden for at holde vægttabet, efter forløbet af afsluttet.

Slide 1

Få hjælp til at komme igang med en sundere livsstil

Vi hjælper med kostvejledning, personlig træning og vanecoaching. Start med en uforpligtende prøvetime.

5/5 stjerner basereret på +100 anmeldelser

Tak for du læste med!

Daniel Knaap

cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Har du spørgsmål?
Så kontakt mig på kontakt@knaap.dk

Kunne du tænke dig at få besked, når næste opslag kommer ud?
Så kan du klikke her og følge med på vores instagram!

Tilbage til artikler