De bedste overnight oats med 3 lækre toppings varianter

18. marts 2022
Skrevet af Daniel Knaap
cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Er du træt af den daglige morgenmadsrutine? Hvorfor ikke prøve noget nyt? En af mine yndlings opskrifter til morgenmad er overnight oats. Det er en nem, sund og velsmagende morgenmad, som kan laves dagen før og opbevares i køleskabet i op til 5 dage, og er lige til at have med på farten!

Hvad er overnight oats? 

Overnight oats er en simpel og lækker morgenmad, som består af grundelementerne; havregryn og mælk, der blandet sammen og stilles i køleskabet natten over. Der findes mange forskellige varianter af overnight oats, som kan tilføjes basen og derudover en masse lækre forskellige toppings, efter din smag. Overnight oats kræver kun en lille forberedelse, og er smart til de travle morgener, hvor du også kan tage det med på farten.   

Det tager kun 5 minutter at forberede om aftenen, og det kan holde sig frisk i køleskabet i flere dage. Dette gør den ideel hvis du har svært ved at nå at spise morgenmad og måske derfor kommer til at stå med begrænsede muligheder på job eller farten. Det kan næsten ikke blive nemmere.

Den bedste del af denne morgenmadsopskrift er, at den kan tilpasses efter dine smagspræferencer. Du kan tilføje forskellige toppingmuligheder, såsom frisk frugt, nødder, kanel eller peanutbutter for at give din morgenmad mere smag. Derudover indeholder grøden en masse nærende elementer såsom fiber, protein og sunde fedtsyrer, hvilket gør det til en fantastisk måde at starte dagen på.

Overnight oats holder dig mæt

Opskriften på overnight oats har både et højt protein- og fiberindhold som kan begge hjælpe med at øge mæthed og holde den i længere tid.

Derfor mætter proteinerne dig

Protein er et vigtigt makronæringsstof, der har mange vigtige funktioner i kroppen, og mætter godt og længe. Når du spiser fødevarer med højt proteinindhold, kan det hjælpe med at reducere produktionen af ghrelin, et hormon der stimulerer sult. Det kan også øge produktionen af mæthedshormonet GLP-1, der sender mæthedssignaler til hjernen, og derfor giver dig en oplevelse af mæthed.

Overnight oats er fulde af fibre

Fiber er også vigtigt for mæthed. Fiberrige fødevarer er normalt mere fyldige og kræver mere tid og energi at fordøje, hvilket kan hjælpe med at forlænge mæthedsfornemmelsen. Fiber kan også reducere hastigheden, hvormed maden bevæger sig gennem fordøjelsessystemet, hvilket kan hjælpe med at forsinke følelsen af sult.

Jeg har i mine overnight oats opskrift tilføjet ingredienser med højt protein- og fiberindhold. Her er nemlig både nødder, chiafrø, peanutbutter, skyr og frugt. Husk at hvis du skruer på mængderne vil energiindholdet selvfølgelig også ændres.

Jeg er glad for at tilføje chiafrø til mine overnight oats fordi de er en rig kilde til omega-3 fedtsyrer som er essentielle fedtsyrer – det betyder, at kroppen ikke kan producere omega-3 selv, har brug for dem gennem kosten.

Hvordan laver man overnight oats?

For at lave din egen portion af overnight oats skal du kun bruge havregryn, hvor du så kan supplere med de ekstra ingredienser, som du ønsker at tilføje. Bland det hele sammen og lad det stå i køleskabet i mindst 4 timer eller natten over. Når du er klar til at spise, kan du toppe din skål med dine foretrukne ingredienser eller en af mine 3 foreslåede varianter og nyde din nemme og velsmagende morgenmad.

Ingredienser:

Havregryn: Havregryn er afgørende i denne opskrift, og jeg anbefaler at bruge finvalsede havregryn i stedet for grovvalsede havregryn, da konsistensen bliver bedst. Glutenfri havregryn kan også anvendes, da det bare betyder at de er produceret et sted hvor der ikke bliver produceret produkter med gluten. Jeg anbefaler heller ikke at du bruger en “instant” variation, da dette også vil have stor indflydelse på konsistensen

Mælk: Mælk er den mest hyppigst brugte væske til opskriften, men man kan også vælge at bruge vand. du kan tilberede opskriften med alle mælkevarianterne og du kan også vælge at bruge plantebaserede mælketyper som mandelmælk, kokosmælk, cashewmælk eller havremælk.

Chiafrø (valgfrit): Disse frø er fyldt med sunde fedtsyrer og hjælper med at give grøden en cremet tekstur. Derfor inkluderer Jeg dem altid i vores grundopskrift.

Skyr (valgfrit): Jeg har valgt at bruge vaniljeskyr men du kan også vælge græsk eller vegansk yoghurt som alle vil give grøden en lækker smag, en cremet tekstur og et boost af protein.

Vaniljeekstrakt (valgfrit): Hvis du undlader vanilje skyren kan vaniljeekstrakt give en lækker smag til dine overnight oats og tilføjer en fornemmelse af sødme uden brug af sødemidler.

Sødemiddel (valgfrit): For at give havregrøden en sød smag, kan sødemiddel, honning eller ahornsirup tilsættes, især fordi havregrynene kan være lidt kedelige på egen hånd.

Toppings: Brug en af vores 3 lækre varianter eller eksperimenter med forskellige toppings såsom frisk frugt, tørret frugt, nøddesmør, nødder, frø og krydderier (såsom kanel, muskatnød eller kardemomme). Mulighederne er uendelige, og det er det, der gør denne opskrift så alsidig og sjov at lave.

Topping:

Banan, peanutbutter og chokolade
Kombinationen af banan, peanutbutter og chokolade er en sikker vinder og kan tilfredsstille enhver dessert elsker

Æblekage

få den søde krydrede smag af æbletærte med en toppings kombination af æble i tern, hakkede mandler og kanel

Brombær og vaniljeskyr

Bliv transporteret til morgener med solskin og sommer med kombinationen af brombær og vaniljeskyr 

De bedste overnight oats med 3 lækre toppings varianter

De bedste overnight oats med 3 lækre toppings varianter

Opskrift af Daniel Knaap
4 fra 1 stem

Kan bruges som snack eller lille måltid

Portioner

1

servering
Forberedelsestid

10

minutter
Kogetid

0

minutes
Energi

300

kcal
Tid ialt

10

minutter

Ingredienser i De bedste overnight oats med 3 lækre toppings varianter

  • 45 g 45 havregryn

  • 1 spsk 1 chiafrø

  • 60 g 60 vaniljeskyr

  • 125 ml 125 mælk

Fremgangsmåde

  • Bland 45 g havregryn og  1 spsk chiafrø i et glas eller en lille bøtte, brug en bøtte eller et glas med låg hvis du vil kunne tage grøden med på farten. 
  • Tilføj 60 g vanilje skyr eller alternativ og sødemiddel og vaniljeekstrakt hvis du vælger at bruge det. Her kan du også tilføje revet gulerod eller blomkålsris for at give morgenmaden et ekstra kick på grøntsager samt tilføje ekstra fylde og fiber til grøden.
  • Tilføj 125 ml af den valgte mælk og rør til der ikke er nogle klumper i blandingen
  • Dæk med låg eller plastfilm og lad grøden stå på køl i mindst 2 timer og gerne natten over.

Tak for du læste med!

Daniel Knaap

cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Har du spørgsmål?
Så kontakt mig på kontakt@knaap.dk

Kunne du tænke dig at få besked, når næste opslag kommer ud?
Så kan du klikke her og følge med på vores instagram!

Tilbage til artikler