5. november 2022

Kan man tabe sig af at drikke citronvand?

Skrevet af Daniel Knaap
cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Diverse sundhedstrends kommer og går, og ét af de sundhedstricks, mange har sværget til gennem årene, er at drikke vand med citron.

Hollywoodstjerner har gjort det i årtier, og hvis du scroller gennem dine sociale medier, vil det ikke være unormalt at støde på alle de mange sundhedsfordele, der er forbundet med at drikke den friske citronmixtur. 

Jeg er personligt blevet mødt af påstande om, at citronvand både booster fedtforbrændingen, forebygger forstoppelse, og hjælper på oppustet mave. 

Er citronvand virkelig noget, der virker? Lad os se nærmere på, om der er hold i det.

Fordelene ved citronvand

Der kan faktisk være fordele ved at drikke citronvand. Den allerstørste fordel er klart, at citronvand smager friskt og lækkert, og derfor kan hjælpe dig med at øge dit daglige væskeindtag. At have en god væskebalance bidrager nemlig til en velfungerende og sund krop, så hvis citronvand kan hjælpe på væskeindtaget, er det et stort plus. 

Herudover er citroner rige på C-vitamin, som er en antioxidant der kan forebygge cancer og booster immunforsvaret. C-vitamin indgår desuden i flere andre vigtige processor i kroppen. 

Et studie [1] har vist, at citronvand muligvis kan forebygge nyresten, og et andet studie [2] har vist, at citronsyren fra citroner, muligvis kan have positiv effekt på tarmfunktionen. Men disse studier er ikke af særlig høj kvalitet, og skal derfor tages med et gran salt. 

Men hvad med de andre påstande om citronvand? Er der hold i dem?

Her er 3 påstande om citronvand, jeg kunne finde frem:

  1. Det booster dit vægttab
  2. Det forebygger forstoppelse 
  3. Det hjælper på oppustethed 

Lad os dykke ned i det.

Taber man sig af, at drikke citronvand?

Der er mange myter indenfor kost og sundhed. Indimellem kommer der en quick-fix løsning frem, der næsten lyder for godt til at være sandt. Og det er det også, for citronvand er desværre ikke noget magisk slankefix.

Hvis man skulle opleve at tabe sig af, at drikke en halv liter citronvand inden hvert måltid, har det sandsynligvis noget at gøre med den mæthedsfølelse, du hurtigere vil opnå i forbindelse med måltiderne. 

Et studie [3] har påvist netop denne effekt, men dette har intet at gøre med citronerne i vandet. Citroner har nemlig ingen egentlig fysiologisk effekt, der booster fedtforbrændingen på magisk vis. 

En anden forklaring er, hvis du i forvejen drikker dig til mange kalorier, fra eksempelvis juice eller sodavand, og erstatter disse med citronvand i stedet. 

Citronvand indeholder nemlig praktisk talt ingen kalorier overhovedet. På denne måde vil du helt naturligt reducere kalorieindtaget og tabe dig. 

Hjælper citronvand på forstoppelse?

Forstoppelse er ikke noget vi taler meget om. Men som klinisk diætist kan jeg afsløre, at det er noget mange døjer med i hverdagen. 

Men er citronvand svaret? Både ja og nej. Indirekte hjælper citronvand med forstoppelse, da det i første omgang ofte skyldes en dårlig væskebalance. Ved at drikke noget mere vand generelt, vil det i mange tilfælde hjælpe på en eventuel forstoppelse. 

Men igen er citroner altså ikke i sig selv en mirakelkur for forstoppelser. Faktisk viser et studie [4] at vitamin C kan have en såkaldt laksativ effekt, der hjælper på afføringen, men dette kræver et indtag på over 2000 milligram. Du skal presse mange citroner, for at komme i nærheden af de mængder og her vil du nok også få en løftet pegefinger fra tandlægen. 

Hvis du døjer med forstoppelse, har er højere fiberindtag en veldokumenteret effekt, sammen end et øget væskeindtag. Dette giver en sund tarmfunktion og binder mere væske ned til tyktarmen, og forebygger forstoppelse [5]. 

Hjælper citronvand hvis du er oppustet?

Mange kender ubehaget ved, at føle sig oppustet. Men måske kunne løsningen på problemer findes i et par skvæt citronsaft. Desværre har det ingen dokumenteret effekt. Det har faktisk ikke engang lykkedes mig at finde et studie, der kan dokumentere noget som helst om påstanden. Set i et fysiologisk perspektiv, har jeg også svært ved at forestille mig, hvorfor det skulle være sådan.  

At du blive forstoppet kan eventuelt skyldes, at du spiser nogle bestemte fødevare, din krop reagerer på. Nogle er nemlig særligt følsomme, når det kommer til bestemte fødevaregrupper. Hvis du oplever dette, anbefaler jeg dig at søge en diætist eller læge, der kan hjælpe dig med at imødekomme problemet. 

Opsummering:

Citronvand har nogle fordele, men vigtigst af alt smager det godt. Det kan hjælpe dig til, at få mere væske i løbet af dagen. Derfor kan citronvand hjælpe dig til en sund væskebalance, der kan medvirke til, at du forebygger forstoppelse og kroppens funktioner fungerer som de skal. Desværre er citronvand ingen mirakelkur og øger ikke forbrændingen, som mange ellers påstår. Der er i hvert fald ingen evidens for dette.

Kilder:

[1], [2], [3], [4], [5]

Slide 1

Få hjælp til at komme igang med en sundere livsstil

Vi hjælper med kostvejledning, personlig træning og vanecoaching. Start med en uforpligtende prøvetime.

Trustpilot stjerneikon
5/5 stjerner basereret på +100 anmeldelser

Tak fordi du læste med!

Daniel Knaap

cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Har du spørgsmål?
Så kontakt mig på kontakt@knaap.dk

Kunne du tænke dig at få besked, når næste opslag kommer ud?
Følg os på vores instagram!

Tilbage til blog siden