Hvad er forskellen på en diætist og en kostvejleder?

7. februar 2023
Skrevet af Daniel Knaap
cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Kender du til forskellen mellem en kostvejleder, kostekspert eller klinisk diætist? Det kan være svært at finde rundt i de mange forskellige titler. Mange ved ikke, at der faktisk er stor forskel på det faglige niveau mellem en kostvejleder og en diætist.

Hvad er en klinisk diætist?

En klinisk diætist er en faguddannet sundhedsperson, med en bacheloruddannelse i “ernæring og sundhed”, med et speciale i klinisk diætetik. Det er en 3,5-årig uddannelse, som kan tages 4 steder i Danmark. På nuværende tidspunkt bliver der uddannet under 100 kliniske diætister om året, fordi der er et loft på hvor mange der kan tage uddannelsen.

Kliniske diætister skiller sig også ud ved, at være statsautoriserede og repræsenterende for sundhedsstyrelsen. Grundet en længerevarende uddannelse kan en klinisk diætist både vejlede i kost der forebygger sygdomme, men også vejlede og behandle syge mennesker. En klinisk diætist kan både vejlede i kost til livsstilsygdomme herunder hjertesygdom, diabetes og specialsygdomme, men også syge indlagte patienter, der kræver ernæringsmæssig behandling. Af samme årsag er titlen, klinisk diætist, en beskyttet titel, som man ikke må benytte medmindre man har en statsautorisation.

Er en klinisk diætist og en diætist det samme?

I daglig tale benytter man ofte blot “diætist”, når man taler om en klinisk diætist. Derfor er en klinisk diætist og diætist det samme. Man må derfor hverken kalde sig for klinisk diætist eller diætist, medmindre man har en autorisation til at kalde sig klinisk diætist. Er man kostvejleder eller autodidakt kostspecialist, kan man derfor ikke kalde sig diætist og har ikke en autorisation til at behandle.

Kan man videreuddanne sig fra klinisk diætist?

Uddannelsen til klinisk diætist giver en dyb og bred viden om ernæring, fysiologi, sygdomme og sundhed, er det et springbræt til flere videregående kandidatuddannelser. Hos Knaap har vi klinisk diætister der både har overbygning i klinisk ernæring, human ernæring og sport og sundhed. En videreuddannelse giver en mere dybgående viden om enten ernæring, bevægelse, fysiologi, sygdomme eller sundhed generelt, der gør dem fagligt dygtige til at varetage ydermere specialiserede opgaver.

Hvad er en kostvejleder?

At være kostvejleder er ikke en beskyttet titel. Derfor kan alle gå ud og kalde sig kostvejleder, uden krav om uddannelse i ernæring og kostvejledning. Hvis man tager en kostvejlederuddannelse på AtWorks, FitnessInstitute eller gennem Sense, skal man selv betale for den. Uddannelserne er ofte korte og derfor på et langt lavere fagligt niveau end eksempelvis en klinisk diætist. Der er ikke krav om indholdet af undervisningen, og det giver langt fra den dybdegående og nødvendige viden det kræver, at vejlede mennesker i kost og sundhed. At skabe en sund livsstil handler nemlig om langt mere end bare kosten, og skal også gå i sammenspil med den enkeltes liv og situation.

Hvad er en kostekspert?

Ligesom en kostvejleder, kræver det ingen uddannelse at kalde sig kostekspert, sundhedsekspert eller slankeekspert. Det er en selvudnævnt titel man kan benytte, for at fremstå mere kvalificeret. Mange har desværre svært ved at navigere mellem en kostekspert, en kostvejleder og reel fagperson, som en klinisk diætist er. Mange skriver også at de har taget forskellige kurser, som desværre kan være mangelfulde og på lavere fagligt niveau, hvilket ikke nødvendigvis kvalificerer en til at arbejde med kost og sundhed. Der er med andre ord en årsag til, at en klinisk diætist uddannelse tager over 3 år og ikke et par weekendkurser.

Husk at være kritisk og opmærksom

Generelt er der meget vildledende information og kost og sundhed, og det kan derfor godt være meget forvirrende at finde rundt i hele sundhedsjunglen. I dag kan alle kalde sig sundhedseksperter, og have instagram-kontoer, facebooksider og hjemmesider, hvor de sælger kost og sundhedsydelser som selvudnævnte eksperter, selvom de ikke har en uddannelse. Samtidig kan mange sprede en masse vildledende eller mangelfuld information og vejledning om kost og sundhed, som kan give dig et mere usundt forhold til dig selv, mad og din egen krop. Derfor anbefales det, at du er kritisk og opmærksom, når du søger information og vejledning på nettet. Vær kritisk når der står kostekspert eller kostvejleder, og undersøg om vedkommende har en relevant uddannelse i bagagen.

Referencer:
[1]


Slide 1

Få hjælp til at komme igang med en sundere livsstil

Vi hjælper med kostvejledning, personlig træning og vanecoaching. Start med en uforpligtende prøvetime.

5/5 stjerner basereret på +100 anmeldelser

Tak for du læste med!

Daniel Knaap

cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Har du spørgsmål?
Så kontakt mig på kontakt@knaap.dk

Kunne du tænke dig at få besked, når næste opslag kommer ud?
Så kan du klikke her og følge med på vores instagram!

Tilbage til artikler