Bag om Fede Forhold – Vejen til et Sundere Liv (Del 4)

28. juli 2022
Skrevet af Daniel Knaap
cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach
Daniel Knaap fede forhold
Daniel Knaap hjælper deltagerne i fede forhold med en ny livsstil og et vægttab

I sæson 4 af programmet Fede Forhold, på DR1, har jeg fået opgaven som kostekspert og sundhedsvejleder, der skal hjælpe de seks deltagere ned i vægt. I den forbindelse skriver jeg lidt om, hvad der sker bag programmerne, set igennem en sundhedsvejleders perspektiv.

Status i episode 4:

Alle parrene fortsætter med at arbejde med de nye sunde vaner. De taber sig fortsat med den ikke-restriktive tilgang, hvor de spiser helt almindelig mad og øver sig i, at finde en sund balance.

Søren har ramt en milepæl på vægten – han vejer 99,5 kg og er dermed kommet under 100 kg. Dermed har han tabt sig 31,5 kg siden første vejning. Årsagen til hvorfor Søren taber sig hurtigere end alle de andre deltagere, har jeg skrevet om i tidligere opslag. Det er enormt imponerende.

Sammenlignet har Maria tabt sig 9,3 kg. Et vægttab hun selv føler går for langsomt. Hun siger det meget godt selv: “Jeg er ikke tilfreds med vægten”.

I denne del 4 kan du læse mere om, hvad der sker med Maria og hendes vægttab. Hun afspejler en situation, som rigtig mange kender, når de vil tabe sig. Et vægttab bliver bestemt ikke nemmere, når ens partner taber sig 3 gange så meget – når man faktisk selv føler, man lægger et lige så stort arbejde i den nye livsstil.

Man skal selvfølgelig huske, at hvad vi ser i programmet er kogt ned til, at vi kun skraber overfladen af hvad der egentlig foregår.
Der sker utrolig mange ting bag programmet og der er utrolig mange gode ting i Marias nye livsstil, som ikke er med i afsnittet.

Hvad sker der egentlig bag programmet og hvorfor er det en god ting Maria går igennem?

Et vægttab kan være enormt frustrerende, hvis det ikke lige går som man regner med. Men det kan være en god ting.

Hvad sker der med Marias vægt?

Maria har tabt sig 9,3 kg på omkring 20 uger. Faktisk har Maria tabt sig næsten et halvt kilo i snit om ugen. I den tid har hun kunne spise helt almindelig mad og har ikke følt hun har været på kur på nogen måder. Det er på ingen måder dårligt. Det er faktisk virkelig flot.

I et fagprofessionelt perspektiv og som en der har hjulpet flere hundrede mennesker med livsstilsændringer, er det altså et helt normalt tempo. Det behøver ikke går hurtigere, hvis det sker på den rigtige måde. Det vigtigste er, at man har det godt og trives i den nye livsstil – og Maria trives rigtig godt.

Derimod hører Sørens store vægttab på korttid mere til sjældenhederne. Det er bestemt ikke første gang jeg ser det – det er bare ikke noget man skal sammenligne sig med og se som “normalt”. Søren taber sig ikke bare hurtigere end Maria – han taber sig også langt hurtigere end de andre par i programmet.

Generelt skal vi ikke sammenligne os selv med andre, når vi gerne vil tabe os, da det hurtigt kan give os en følelse af, at dét vi gør aldrig er godt nok. Vi føler vi er ved at fejle – selvom det vi gør faktisk er rigtig godt og udviklingen man er i, er lige som den skal være.

Hvis Maria stod alene om sit vægttab og ikke kunne spejle sig i Sørens store vægttab, ville hun formentlig have det anderledes – men sandheden er, at det bare ikke nemt at stå ved siden af.

Plaget af fortiden

Rigtig mange der har prøvet at tabe sig kender det. Man har prøvet at tabe sig på mange forskellige måder med alt lige fra kalorietælling, low-carb, keto, paleo, 5:2…

Man taber sig, men før eller siden mister man motivationen og grebet – og endnu et vægttab går i vasken. Det ender endnu en gang i en fiasko og man falder tilbage i de gamle vaner. Før eller siden stiger vægten og indimellem ser man endda, at man havner på en højere vægt, end før man startede.

Det er en helt klassisk fortælling jeg hører fra mange, der gerne vil tabe sig. Det skaber en frygt for at starte op på endnu et forsøg, fordi man frygter at fejle og man får kaostanker om hele processen, allerede inden man gør forsøget.

Både Signe, Inger og Maria var i netop disse tanker, da jeg mødte dem første gang. De var motiveret for at komme i gang – men en motivation på et fundament af mange mislykkedes forsøg. Når jeg kommer og fortæller dem, at de kan spise helt almindelig mad og intet er forbudt, kommer det i kontrast til de tidligere forsøg til, at lyde lidt for godt til at være sandt.

Alle 3 par var spændte på tilgangen – men jeg kunne også fornemme, at de var en smule skeptiske. Det er helt forståeligt.

Lige præcis frygten for fiasko er noget, som Maria har kæmpet meget med, lige siden starten. Selvværdet omkring at kunne lykkedes med en vedvarende sund livsstil og et vægttab generelt, var ved allerførste møde, meget lavt. Det var noget vi talte meget om, da jeg var forbi Nordjylland første gang og noget vi har talt meget om til de opfølgende coaching-sessioner, én gang om ugen.

Hvad sker der, når vi sammenligner os med andre?

Vi sammenligner os desværre hele tiden med andre. I nyere tider, hvor sociale medier tager en stor del af manges liv, har det aldrig været nemmere at sammenligne os selv med andre. Det kan være enormt skadeligt for os, at det hurtigt kan påvirke vores selvværd og give os en følelse af, at det vi gør aldrig er godt nok.

Når man skal tabe sig, er det ikke anderledes. Tallet på vægten kommer hurtigt til at fylde det hele , når vi spejler os i andres vægttab. Hvis man selv har tabt sig 10 kg fedt, svarer det til at have tabt 50 pakker smør. Det er jo en kæmpe bedrift. Står det alene er det en sejr og en succes, man ikke vil tøve med at tage til sig.

Men sammenligner man sig med en der har tabt 30 kg fedt – dvs. 150 pakker smør, kan det hurtigt gøre succesen mindre beundringsværdig og alt det man har opnået, står pludselig i skyggen af andres succeser.

Sammenligningen gør, at vi fjerner fokus fra os selv, vores egen proces og udvikling, som er noget af det vigtigste i en livsstilsændring. Vores små sejr, succeser og oplevelser, der ellers er byggestenene i vores eget selvværd, bliver taget fra os, hvis vi tillader vores hjerne at fokusere på hvad andre opnår.

Et godt gammelt ordsprog lyder således:

“Sammenlign aldrig dig selv med andre… Sammenlign dig selv med, hvor du var i går”

Jeg er ikke super stor fan er ordsprog. Men faktisk er dette et simpelt men vigtigt ordsprog, som virkelig giver mening i denne kontekst.

Det er et perspektiv som Maria og jeg virkelig har talt om mange gange.

“Hvor var du inden du startede med den her livsstil – og hvor er du nu?”.

Hver gang jeg har spurgt Maria, har hun i en latter svaret “Ja, det er jo helt vildt”.

Det har været enormt vigtigt at få i talesat igen og igen – specielt med Sørens vægttab ved siden af.

Marias vægttab er pludselig begyndt at gå langsommere

En ting der har frustreret Maria er, at hendes vægttab gik hurtigere til at starte med. Det kan der være flere årsager til – men som udgangspunkt går et vægttab som sådan ikke bare i stå, selvom det godt kan føles sådan. Indimellem er der dog noget, der påvirker vægttabet, som vi direkte kan gå ind og arbejde med. Det er min opgave som vejleder, at hjælpe deltagerne med at finde udfordringerne og løsningerne. Samtidig er det dog vigtigt, at det ikke bryder med den ikke-restriktive tilgang.

Væske

En årsag, der hele tiden har haft indflydelse er Marias væske, der påvirker vægten når der sker hormonelle skift i forbindelse med ægløsning og menstruation.

Maria og Søren er begyndt at løbe

Herudover er Maria og Søren begyndt at løbe – men det ser vi desværre ikke i programmet.

Det er jo helt fantastisk og virkelig vigtigt for deres nye sunde livsstil. Maria har besluttet sig for, at hun vil kunne løbe 5 km – så hun er startet op på et program, hvor hun løber flere gange om ugen. Hun synes det er hårdt, men hun er ved at blive glad for det. Det giver dem begge god energi og overskud. Som de stille bliver bedre, synes de det bliver sjovere og sjovere.

Det er dog umiddelbart HELT normalt, at vægten stiger, når man begynder at løbe. Når du begynder at løbe, laver du små skader i muskelfibrene, der ophober væske.

Herudover begynder man at producere mere blod, som konditionen bliver bedre – som også vejer. Til sidst kan Maria faktisk begynde at bygge muskler op, når hun begynder at løbe.

Dermed er der altså flere ting, der påvirker vægten, når man begynder at løbetræne.

Adfærdsændringer og grænsetestning

Som vejleder og coach, er det vigtigt for mig, at rammerne er meget åbne og man selv skal lære at navigere i den nye sunde livsstil. Når man begynder at tabe sig, åbner det ofte døre for et helt nyt perspektiv på sundhed.

“Jeg kan tabe mig, selvom jeg gerne må spise alt det jeg kan lide”.

Det der kan ske i samme proces er, at man begynder at undersøge grænser for, hvor meget man egentlig kan tillade sig at gøre, før det påvirker vægttabet.

Det er en helt normal udvikling, som kan være super god, da man på denne måde lærer at finde ud af hvor meget der er for meget, og hvor man skal lære at begrænse sig. Men hvis man eksempelvis begynder at spise mere ubevist, vil det resultere i et større energiindtag (kalorieindtag) og det vil altså påvirker vægttabet.

Dog er man ikke altid selv klar over, at man er begyndt at rykke grænserne lidt – og da jeg taler med Maria om det, føler hun faktisk heller ikke at hun har gjort noget anderledes.

Det jeg plejer at gøre er, at bede mine klienter om at skabe et lidt større fokus i en uges tid, for at teste af, om der egentlig er tale om adfærdsændringer eller ej. Her beder jeg dem sende billeder af deres måltider eller kigge startplanen igennem for at se, hvor meget de egentlig gør anderledes. Det jeg ofte ser ske efter en uge er, at vægten begynder at gå ned igen.

Her er det dog MEGET vigtigt, at man vender tilbage til den ikke-restriktive tilgang igen, og ikke fortsætter det øget fokus på måltiderne.

Maria er gået i gang med at veje sin mad, for at få kontrol

Må Maria veje sin mad?

I afsnit 4 ser vi Maria begynde at veje sin mad. Som jeg selv fortæller i afsnittet, er det også helt ok, så længe hun vender tilbage til den ikke-restriktive tilgang bagefter.

Rent praktisk er det altså noget hun kun har gjort i en uges tid, for at teste af, om der egentlig er noget, der er anderledes.

Hun har midlertidigt vejet aftensmåltiderne af, ud fra nogle guidelines vi har talt om. Det er et behov Maria har haft, for at skabe lidt kontrol over situationen. Min opgave har været at hjælpe hende til at opdage, at et vægttab ikke bare går i stå.

Vejning af maden er IKKE noget, der hører med til min tilgang og filosofi, da det ikke er noget vi vil blive ved med og på ingen måde er et afslappet forhold til mad og sundhed. Men det er helt ok at gøre i denne sammenhæng, da det også kun er midlertidigt.

Hvad skete der så?

Helt som forventet begyndte Marias vægt endnu en gang at rykke på sig. Det gav hende tryghed og ro omkring processen igen – og fokus kunne komme væk fra vægten igen.

Og med ro i sindet, kunne hun afslappet vende tilbage til den ikke-restriktive tilgang, med en ny og forsigtig, men rolig opmærksomhed på måltiderne. Det skaber plads til, at hun igen kan fokusere mere på, hvordan hun har det i den nye livsstil.

Hvordan har Maria det egentlig?

I afsnit 4 får vi en enormt frustreret Maria at se, der på det nærmeste er ved at kaste håndklædet i ringen. Det er dog langt fra sandheden.

I virkeligheden har Maria det altså rigtig godt. Hun hviler meget fint i den nye livsstil, er blevet glad for at løbe, har en masse energi og er glad. Det føles ikke som en kur – og hun nyder faktisk processen sammen med Søren – selvom man måske får et billede af, at det er en konkurrence.

Husk at alle deltagerne arbejder med, at få fokus VÆK fra vægten – og den proces går rigtig fint efter 20 uger – på trods af, at afsnittet måske kan give et andet indtryk. Men ikke alt kan nå at komme med på 28 minutter.

Alle deltagerne har været super dygtige til at arbejde med den mentale sundhed, som måske ikke fremstår så tydeligt i årets sæson. Det har været enormt inspirerende at se med fra sidelinjen. Maria er alligevel klart den der har kæmpet allermest med de mentale processer og hun har udviklet sig helt enormt meget, som vi desværre ikke ser meget af i programmet. Det har været helt fantastisk at være med til.

I alt det her skal man selvfølgelig ikke glemme Søren. Han kører virkelig flot derudaf og han trives med livsstilen og alt det nye, det medfører.

Signe og Jesper

I Børkop er Signe og Jesper også godt i gang med de sunde vaner. Som jeg skrev om i del 3, har vi skåret ned på samtalerne. De står nu mere på egne ben.

Det går rigtig godt fremad for begge to. De taber sig, de har det godt og føler fortsat ikke de på kur. Der har været plads til forskellige sociale arrangermenter og kører de sunde vaner på egen hånd.

Signe drømmer om et barn mere og et vægttab hjælper gevaldigt på fertiliteten. Alligevel er Signe meget rolig omkring den nye livsstil og føler ikke, at vægten er i fokus på nogen måder. Det er enormt vigtigt.

Johnny og Inger

I Aalborg går det også godt. De taber sig begge og har også fundet en god rytme i de nye sunde vaner.

Inger har tabt sig over 10 kg og hun glæder sig til at se et 7-tal på vægten. Det er blandt andet en af hendes slutmål.

“Der sker bare stille og roligt – og så sker det bare mere permanent”

Inger i afsnit 4 af fede forhold

Det er dejligt at høre, at hun ikke har travlt. Hun har det så godt i den nye livsstil, at hun ikke føler behov for at lave nogle ændringer. Hun er nemlig blevet tålmodig med processen og har accepteret, at dét at trives i en sund livsstil er langt vigtigere end at vægten går hurtigt ned.

Det er det helt rigtige måde at tænke på – og fortæller virkelig, at en sund livsstil handler meget mere end motion og grøntsager.

Johnny er også super tilfreds og “på sporet” som han fortæller. Han har ramt sit første delmål og er kommet under 85 kg. Han har det også super godt i den nye livsstil.

Slide 1

Få hjælp til at komme igang med en sundere livsstil

Vi hjælper med kostvejledning, personlig træning og vanecoaching. Start med en uforpligtende prøvetime.

5/5 stjerner basereret på +100 anmeldelser

Tak for du læste med!

Daniel Knaap

cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Har du spørgsmål?
Så kontakt mig på kontakt@knaap.dk

Kunne du tænke dig at få besked, når næste opslag kommer ud?
Så kan du klikke her og følge med på vores instagram!

Tilbage til artikler