Er Wegovy en mirakelkur?

21. januar 2024
Skrevet af Daniel Knaap
cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

De fleste har efterhånden hørt om Novo Nordisk vægttabsmiddel, Wegovy, der hjælper danskerne ned i vægt. Over 500.000 recepter er allerede udskrevet, og mange har haft gode oplevelser med Wegovy. Man er Wegovy virkelig en magisk tryllestav, og hvad er udsigterne hvis vægttabet skal holde på lang sigt?

Medicinsk vægttab diætist
Medicinsk vægttab diætist

Hvad er Wegovy?

Wegovy indeholder det aktive stof semaglutid og tilhører kategorien GLP-1-receptoragonister. Bag denne medicin står Novo Nordisk, der har udviklet den til at behandle fedme hos voksne, der også kan kæmpe med relaterede sundhedsmæssige tilstande som type 2-diabetes eller forhøjet blodtryk.

Det er værd at bemærke, at Wegovy indeholder en forhøjet dosis af samme aktive ingrediens som Ozempic, et lægemiddel designet til at kontrollere blodsukkeret hos personer med type 2-diabetes. Rybelsus, tabletversionen af Ozempic, anvendes også til behandling af type 2-diabetes.

Hvordan påvirker Wegovy kroppen?

Wegovy tilhører den gruppe af GLP-1-receptoragonister, der efterligner virkningen af hormonet glukagonlignende peptid-1. Dette komplekse hormon regulerer både appetit og fordøjelse. Når Wegovy introduceres i kroppen, aktiverer det GLP-1-receptorerne, hvilket resulterer i mindre sult og øget følelse af mæthed. Samtidig bremser det passagehastigheden af mad gennem maven, hvilket forlænger mæthedsfølelsen.

vægttab
vægttab

Hvordan indtages Wegovy?

Wegovy gives ved injektion, under huden på maven, lår eller overarm. Den indtages i forskellige doser, hvor man starter på en lavere dosis, og langsomt øger dosis over tid, til fuld dosis opnås. Dette foregår i konsultation med din læge.

Wegovy som støtte, ikke erstatning

At tage Wegovy kan være første spadestik i rejsen mod et sundere liv. Det er dog essentielt at indse, at vejen til varigt vægttab ikke er en lineær sti, men snarere en kontinuerlig rejse, der skal holde hele livet. Mange opnår vægttab og tager på igen, og det samme kan være risikoen ved Wegovy, og særligt når man trapper ud af medicinen igen.

Det er derfor vigtigt at forstå, at Wegovy nærmere skal betragtes som en støtte til vægttab, og ikke en erstatning for en livsstilsændring. Livsstilsændringer er nøglen til at skabe et fundament for succes, hvor vægttabet kan holde resten af livet, hvis det gøres rigtigt.

Vaneændringer: Små Skridt, stor Indvirkning

En af de mest magtfulde værktøjer på din vægttabsrejse er dét at ændre vaner og adfærd. Dette kan sagtens gøres i kombination med Wegovy-behandlingen, og flere studier viser også, at kombinationen mellem Wegovy, kostjusteringer, vaneændringer og mere motion i hverdagen, øger chancerne for et holdbart vægttab.

I stedet for at ændre alt på én gang, så start småt ved at inkorporere få vaner i din daglige rutine, som du stille og roligt kan lære at mestre. Dette kan omfatte at tage trappen i stedet for elevatoren, finde på alternativer til snacks, drikke mere vand eller planlægge gåture. Helt ideelt vil det være en god idé, at få indarbejdet en træningsrutine, du kan blive glad for, da du dermed kan stå langt stærkere, når du trapper ud af medicinen. Buskabet er, at små, men konsekvente ændringer vil over tid have en betydelig indvirkning på din sundhed.

Kostjusteringer: Skab balance, ikke Restriktion

En sund kost er afgørende for varigt vægttab. Det handler dog ikke om at opgive alt det, du elsker, men snarere om at finde en balance. Prioriter friske frugter, grøntsager, fuldkorn og magre proteinkilder, der giver din krop dét, den har brug for. Samtidig er det vigtigt, at du tillader dig at spise varieret, og nyde alt det gode i livet, så din livsstil ikke bliver restriktiv. Det er nemlig en misforståelse, at sundhed betyder, at man ikke må nyde et par glas vin, eller spise et stykke kage i ny og næ.

Samtidig er det en god idé, at udforske hele din adfærd omkring kosten og måltiderne generelt. Her ligger der ofte mange uhensigtsmæssige mønstre, der kan brydes og nye mere hensigtsmæssige mønstre kan etableres i hverdagen. Det hele skal hænge sammen med dig, og hvem du er, og skal gå hånd i hånd med dit liv og din hverdag, hvis det skal holde ved.

Motion som livsstil: Gør det til en del af Dig

Find en motionsform, der bringer glæde i hverdagen. Det må ikke være en sur pligt, eller noget, der udelukkende er drevet af disciplin. Det kan være dans, cykling, yoga eller en simpel daglig gåtur i naturen, der både er godt for krop og sind. Ved at gøre motion til en integreret del af din hverdag, skaber du en vedvarende livsstil, der styrker dit helbred både fysisk og mentalt.

Styrketræning kan også være en game changer i en sund livsstil, hvor du kan holde din krop sund og stærk. Mange afholder sig fra at træne, eller har svært ved at vedligeholde rutinerne, fordi de ikke helt har styr på hvordan de skal gribe det an. Det kan være en svær jungle at finde rundt i, fordi der findes mange holdninger, myter og lignende, der gør det forvirrende at finde hoved og hale i, hvor man skal starte, hvor meget man behøver at gøre mm.

Suppler Wegovy med professionel hjælp

At ændre adfærd, mindset og få etableret holdbare og sunde kost- og motionsvaner, kan være noget af en mundfuld at stå alene med. Derfor søger mange hjælp til at implementere disse elementer, sideløbende med Wegovy og Ozempic. Læs mere om Knaaps personlige træning med medicinsk vægttab.

For at komme ind i en god træningsrutine, kan det også være en fordel at se sig efter en personlig træner, der kan sammensætte et forløb til dit niveau, behov og mål.

Kunne du tænke dig en gratis prøvetime hos en personlig træner? Så klik her for booking.

Slide 1

Få hjælp til at komme igang med en sundere livsstil

Vi hjælper med kostvejledning, personlig træning og vanecoaching. Start med en uforpligtende prøvetime.

5/5 stjerner basereret på +100 anmeldelser

Tak for du læste med!

Daniel Knaap

cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Har du spørgsmål?
Så kontakt mig på kontakt@knaap.dk

Kunne du tænke dig at få besked, når næste opslag kommer ud?
Så kan du klikke her og følge med på vores instagram!

Tilbage til artikler