Træn dig fri for Stress: Sådan kan Styrketræning forbedre din mentale sundhed

26. januar 2023
Skrevet af Daniel Knaap
cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Er du stresset? Det er du ikke alene om. Langt de fleste oplever stress før eller siden i deres liv. Men vidste du, at du kan træne dig fri for stress? Læs mere om hvordan træning, og især styrketræning, er et vigtigt våben i kampen mod stress.

Mange af os oplever desværre stress i vores dagligdag, og selvom kortvarig stress kan være sundt, kan langvarig stress påvirke både vores fysiske og mentale helbred. Heldigvis findes der en løsning, der ikke bare kan være sjov og udviklende, men også underbygget af en masse videnskab – nemlig styrketræning! Forskning har vist, at styrketræning kan have mange fordele, i håndtering af stress, og den videnskab, der ligger bag det, er faktisk ret interessant.

Lad os kaste et blik på noget af den forskning der ligger bag. Her får du en bedre indsigt i, hvorfor du bør have styrketræning i hverdagen, som en aktiv spiller i din stresshåndtering.

afslapning

Træning booster humøret

Styrketræning kan booste dit humør ved at frigive endorfiner, “feel-good”-kemikalierne i hjernen. Undersøgelser har vist, at modstandsøvelser, herunder styrketræning, kan øge endorfinniveauet i kroppen, hvilket resulterer i forbedret humør og nedsatte følelser af depression og angst (1, 2).

Herudover har styrketræning også vist sig at øge frigivelsen af noget der kaldes neurotrofisk faktor (BDNF), som er et protein, der fremmer væksten af nye neuroner og synapser i hjernen, hvilket kan føre til forbedret kognitiv funktion og humør ( 3, 4).

hjerne

Træning bekæmper angst og depression

Når du styrketræner, kan du reducere symptomerne på angst og depression, som begge er almindelige bivirkninger ved kronisk stress. I en stor meta-analyse, hvor man har kigget på 33 studier, viser det sig at styrketræning kan give signifikante reduktioner af symptomer på angst og depression (5).

Årsagen kommer formentlig fra den effekt, som styrketræning har på hippocampus, et område af hjernen, der er involveret i humørregulering og stressrespons. Man har fundet ud af, at styrketræningsøvelser kan øge størrelsen af hippocampus og forbedre dens funktion, hvilket fører til forbedret humør og reducerede symptomer på angst og depression (6, 7).

søvn

Du sover bedre når du træner

De fleste har søvnproblemer, når de kæmper med stress. Studier viser, at styrketræning kan forbedre søvnkvaliteten. Forskningen viser, at de mest basale styrketræningsøvelser kan forbedre søvnkvaliteten, også hos dem som lider af søvnløshed (8, 9).

Det skyldes sandsynligvis den effekt, styrketræning har på kroppens døgnrytme. Motion og træning kan generelt være med til at regulere denne rytme, ved at gøre os naturligt afslappet og trætte om aftenen, og dermed forbedre søvnkvaliteten. Her har styrketræning specifikt vist sig at have en større effekt end andre former for træning (10).

stresshormoner

Træning sætter en dæmper på stresshormonerne

Forhøjede niveauer af hormonet kortisol er forbundet med stress. Undersøgelser har fundet ud af, at styrketræning kan føre til et fald i kortisolniveauerne, hvilket naturligt kan have en positiv effekt på stressniveauet (11, 12). Dette skyldes sandsynligvis, at styrketræning kan øge aktiviteten af det der kaldes hypothalamus-hypofyse-binyre-aksen (HPA), som styrer frigivelsen af kortisol, og kan forbedre kroppens evne til at reagere på stressorer.

styrketræning

Styrketræning booster selvtilliden og selvværdet

En undersøgelse har vist, at regelmæssig styrketræning er forbundet med øget selvværd og selvtillid (13). Dette skyldes sandsynligvis de fysiske ændringer, der opstår som følge af styrketræning, såsom øget muskelmasse, en stærkere krop og forbedret kropssammensætning. Det samme gælder følelsen af succes der opstår, når man kommer ind i en rutine og får succes med den.

Opsummering:

Styrketræning er et stærkt redskab til at bekæmpe stress, og forskningen understøtter det. Ved at inkorporere styrketræning i din hverdag kan du opleve fordelene ved forbedret humør, nedsatte symptomer på angst og depression, bedre søvn og meget mere. Det er derfor godt at styrketræne og træne generelt, hvis du enten er stresset, eller gerne vil blive mere modstandsdygtig overfor stress.

Uanset om du er ny til at træne eller en erfaren professionel, er der masser af måder at komme i gang på, lige fra kropsvægtøvelser til vægtløftning og meget mere. Så lad ikke stress få det bedste ud af dig – prøv styrketræning på egen og mærk selv forskellen. Så kan du selv bedømme, hvordan det virker for dig.

Slide 1

Få hjælp til at komme igang med en sundere livsstil

Vi hjælper med kostvejledning, personlig træning og vanecoaching. Start med en uforpligtende prøvetime.

5/5 stjerner basereret på +100 anmeldelser

Tak for du læste med!

Daniel Knaap

cand.scient klinisk ernæring, statsautoriseret diætist, personlig træner og vanecoach

Har du spørgsmål?
Så kontakt mig på kontakt@knaap.dk

Kunne du tænke dig at få besked, når næste opslag kommer ud?
Så kan du klikke her og følge med på vores instagram!

Tilbage til artikler